Azerbaijan – intre doua lumi

Aseara a fost finala romaneasca pentru Eurovision si mi-am amintit de zilele (nitel mai indepartate pe zi ce trece) cand cararea pe care am apucat de ceva vreme m-a condus catre est. Nu chiar extrem dar foarte exotic –  cel putin asa am crezut. Care este acest loc? Baku, Azerbaijan

Inca de la inceput vreau sa reamintesc ca Azerbaijanul este undeva la granita dintre Europa si Asia (unii zic ca ar fi in Asia (cei mai multi), altii – in Europa (app… Eurovisionul e doar pentru tari europene, nu?).

Ok, aceste detalii fiind lamurite sa purcedem cu povestitu’. Calatoria mea a inceput intr-o dimineata geroasa de februarie, cum altfel deca in Otopeni asteptand avionul catre Viena… Un zbor scurt urmat de unul ceva mai lung… dar foarte interesant. Cel putin din punct de vedere vizual. So, dupa ce traversai Romania de la SE_la NV am luat drumul invers.  Peste Marea Neagra, deasupra muntilor Caucaz, pana la zonele mai pline de sonde decat o perna de ace, pe tarmul Marii Caspice. Dap. Asta e primul lucru pe care il observi: abundenta petrolului. Mult, mult petrol. Si Eurovisionul Smile).

Nu m-am uitat la “eurovision” pentru ca la cum e muzica romaneasca azi… probabil as fi adormit in primele cinci minute… Dar nu despre asta voiam sa scriu. Ci despre Baku. Sau Baki. Orasul contrastelor. Orasul unde modernul si vechiul, luxul si mizeria se implestesc. Un oras in transformare… cu zgarie nori ce se ridica din mahalele, dintre maghernite.  De fapt, acesta este primul lucru care il observi cum aterizezi. Aeroportul se schimba. De la o autogara (gen Baneasa) pare a ajunge din urma terminalele ceva mai… atlantice. Se construieste si se construieste. Se renoveaza. Printre avioane, printre camioane, printre pasageri.

Totusi aeroportul este destul de departe (cam 20 de km) asa ca daca ai facut rezervare e bine sa ceri si un taxi. Drumul pana in oras inseamna o autostrada. Cu 6 benzi pe sens… si multe masini. Dar masini (de la Dacia 1310/Renault 12 pana la Toyota Land Cruiser Prado). Si preturi incredibile la benzina –0.5E litrul de benzina de 92.

O data ajuns in oras contrastele te izbesc, la propriu.
Ai sosele late marginite de cladiri inalte, bine intretinute si prima la stanga te poate duce pe stradute inguste, cu cladiri darapanate si… sa zicem ca fara 2-3 veri din Delta Forces nu as intra acolo.

Ce-i de vazut in Baku? Pai ar fi centrul istoric, ar fi tarmul, parcuri,  metroul, opera, teatrul… cam tot e de vazut.  Si nu prea e nevoie de ghid. Anii sub tutela CCCP si-au lasat adanc amprenta: cam orice persoana peste 30 de ani vorbeste 3 limbi –  azera, turca si rusa. Insa cei mai tineri au lasat rusa pentru engleza – cu toate aste e inca greu sa te intelegi cu vanzatorii la tarabe sau in magazine.  O data cu renuntarea la tot ce inseamna CCCP au inceput schimbarile. Un fel de copy-paste as putea spune. Nechicios sa zicem.

Peste tot cladirile sunt luminate. Fatadele sunt luminate. Strazile sunt luminate. Totul este luminat noaptea. Cam tot ce e interesat in arhitectura vestica isi gaseste aici replica. Trebuie doar sa privesti. Ai lux. Ai.. de toate. Bani sa fie Smile). Si la cum curge petrolul sunt. Multi. Si multa politie. Si soldati. Securitate Smile.

Despre mancat pot spune ca poti hali OK Cu 8-10 euro. Despre baut nu pot fi atat de optimist. O sticla de bere pleaca de la 3 euro (sau manati). Cam scumput. Distractia… nu ma pot pronunta ca n-am avut foarte mult timp la dispozitie Winking smile.

M-as mai intoarce in Baku? Probabil ca da. Daca imi plateste cineva viza (obtinerea ei dureaza o saptamana si costa 60 de euro, iar forma de guvernamant este republica prezidentiala monarhica Winking smile).

Leave a Reply

\