Ce sunt panourile solare presurizate?

In momentul in care discutam despre panouri solare presurizate, este important sa mentionam faptul ca acestea functioneaza sub presiune la nivelul rezervorului.

Aceste panouri solare presurizate pot fi cu rezervor deasupra tuburilor vidate sau cu boiler in locuinta, asa ca fiecare in functie de preferinte si de necesitati isi poate alege tipul de panouri.

Datorita utilizarii de tuburi vidate superconductoare cu heat – pipe, panourile solare presurizate reprezinta fara doar si poate cea mai inteligenta solutie de incalzire a apei calde. Aceste panouri reprezinta de-asemenea solutia ideala pentru incalzirea locuintei pe toata durata anului, si se pot folosi chiar si in tarile in care climatul este rece.

Un panou solar presurizat pe Top Solar functioneaza pe baza principiului termodinamicii. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, in cadrul acestor panouri, apa calda se ridica in partea superioara in timp ce apa rece coboara.

Tuburile vidate au rolul de a incalzi apa menajera din boiler, iar in interiorul acestor tuburi vidate sunt montate tuburi de condensare care sunt cunoscute sub denumirea de heat – pipe.

Acestea au rolul de a transfera caldura colectata de la tuburile vidate la boilerul de inalta presiune.  In acest fel se evita circulatia apei direct prin tuburi. De mentionat este faptul ca acest principiu de functionare ofera posibilitatea de a folosi panoul solar chiar si pe timpul iernii, dar si la o utilizare de maxim 6 Bar.

Panourile solare presurizate care nu dispun de rezervor vor fi conectate la sistemul de preparare de apa calda si incalzire existent.

Suprafata selectiva a invelisului interior al tuburilor vidate este cea care va transforma energia solara in energie termica, pe care o transfera prin lamelele de aluminiu la tevile de cupru. Lichidul care exista in tevile de cupru va fi transformat in abur si va fi ridicat in spatiul de condensare.

In continuarea procesului, caldura va fi transferata prin intermediul schimbatorului de caldura la agentul termic din sistem, in timp ce aburul se va transforma in lichid si se va intoarce la baza tevii de cupru. Transferul de caldura prin intermediul lichidului va creea o circulatie continua tot timpul cat panoul va fi incalzit de lumina solara.

Datorita faptului ca nu folosesc apa pe post de agent termic, panourile solare presurizate nu prezinta nici macar cel mai mic risc de inghet. Aceste panouri au iarasi avantajul ca pot fi folosite pe toata durata anului.

Intr-adevar, au si un pret mai mare decat panourile solare nepresurizate, insa cu siguranta investitia este foarte rentabila, in conditiile in care aceste panouri pot fi folosite pe toata durata anului dupa cum spuneam.

Acest lucru inseamna ca investitia va fi amortizata intr-o perioada scurta de timp, iar mai apoi se vor economisi bani frumosi din plata facturilor.

In ceea ce priveste intretinerea panourilor solare termice presurizate, precizam faptul ca acestea sunt curatate mereu de ploaie, insa daca sunt foarte murdare, apa si detergentul de rufe neagresiv sunt suficiente pentru curatarea lor. Se mai poate folosi chiar si silutie pentru curatat geamuri, sau daca sunt amplasate  intr-o zona accesibila, se pot spala si cu apa sub presiune.

Tot referitor la curatarea si intretinerea acestora, precizam faptul ca frunzele adunate intre tuburile panourilor trebuiec indepartate, pentru ca panourile sa functioneze optim si pentru a preveni riscul de incendiu.

Leave a Reply

\