Costumul popular romanesc purtat si in prezent

Costumul popular romanesc difera in functie de regiuni. Totusi, in ciuda acestei mari diversitati de forme, o trasatura de baza este impartasita, deoarece nu conteaza din ce regiune sau zona provine costumul, oricine ar putea imediat sa il identifice ca apartinand folclorului romanesc. Va recomandam sa vizitati rochii pentru femei Iiana pentru a vedea cele mai frumoase modele de rochii.

Cultura din Romania este una dintre culturile cele mai variate  care completeaza Europa  care a fost puternic influentata de factori din spatele culturii romane, cu influente din partea grecilor, a turcilor si a rusilor.

Cultura din Romania pana la sfarsitul Evului Mediu, in afara de influentele cu Grecia si Rusia, dupa trecerea acestora, putem spune ca, de asemenea, ca s-a modernizat existand influente din cultura germana si cultura franceza, sau din partea slavilor care au venit si s-au stabilit in tarile invecinate cu cultura Romaniei: Bulgaria, Serbia, Ucraina si chiar in Polonia si Rusia; Grecii medievali si imperiul bizantin; plus influenta maghiarilor si sasilor din Transilvania.

Cultura Romaniei moderne a evoluat mai mult sau mai putin in ultimii 250 de ani, cu influenta puternica a culturii occidentale, in special franceza si germana, asa cum am spus anterior, desi cea mai recenta este influenta britanica si americana.

Intre secolele al XI-lea si al XIV-lea, in zona muntilor Carapati au aparut principatele medievale Transilvania, Valahia si Moldova. Majoritatea culturii romanesti s-au dezvoltat pe teritoriul care corespunde, mai mult sau mai putin, stadiului actual al culturii Romaniei.

Transilvania era sub influenta Ungariei spre sfarsitul secolului al XI-lea si, prin urmare, evolutia culturii romanesti este oarecum diferita de cea a romanilor din Valahia si Moldova. Maghiarii au adus catolicismul ca religie, precum si colonistii sasi in sud si svabii in est.

Una dintre cele mai importante personalitati culturale care s’au nascut in Transilvania a fost Taper laconica Episcop in Regatul Ungariei, si unul dintre cei care a lasat cea mai importanta mostenirea umanista a Europei.

Un document important al secolului al saisprezecelea este scrisoarea pe care a scris-o pentru primarul din Bravo, care a dezvaluit apropierea de Compungió, si a  anuntat atacul iminent al turcilor otomani.

Valahia si Moldova s-au situat pe rutele comerciale majore ale culturii din Romania, de multe ori traversate de comercianti polonezi, sasi, greci, armeni, genovezi sau venetienii, rute de legatura cu cultura Europei medievale.

Cronica Gorigori Receche care se ocupa cu perioada cuprinsa intre 1359 si 1594, este o sursa importanta de informatii despre viata, evenimente si personalitati din Moldova.

Este, de asemenea, unul dintre primele texte romanesti de caracter secular; Avand in vedere cantitatea si importanta informatiilor pe care le ofera, este probabil cel mai important document romanesc din secolul al XVII-lea.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, umanismului european a influentat cronicari ca Miron Ion Estinco, care au continuat activitatea lui Gorigore Ureche.

Constantin Cantacuzino, domnitorul Valahiei a fost un mare patron al artelor si o figura locala a Renasterii. Primele incercari de succes de a scrie poezii in limba romana apartin lui Dosoftei, un mitropolit moldovean, care a publicat in 1673 o carte de psalmi metrici.

Leave a Reply

\