Cum alegi motorul electric potrivit pentru fiecare aplicatie industriala?

Nevoia de a schimba motorul electric din dotarea unui echipament trebuie intampinata asa cum se cuvine. Asta inseamna ca trebuie sa cunosti exact modelul acestuia, caracteristicile, pentru a putea face o achizitie in conformitate cu necesitatile. Cele mai multe dintre motoarele electrice utilizeaza forte magnetice pentru actionarea asupra conductorului ce este parcurs de curent electric aflat in camp magnetic.

Exista insa si alte categorii de motoare pe langa cele electrice – modelele electrostatice (cele construite avand la baza forta Coulomb) si piezoelectrice.

Interesul tau este de a bifa o achizitie corespunzatoare. Ca sa stii ca ai facut asta, este bine sa ai cateva cunostinte de baza cu privire la motoare electrice. Iata cateva detalii ce ar putea sa iti fie de folos.

Motoarele electrice si aspecte de avut in vedere

Orice tip de motoare electrice are in alcatuire cele doua componente principale – rotorul si statorul. Atat partea fixa a acestora, cat si cea mobile au la randul lor in dotare parti componente diverse, cu scop precis. Nu in cele din urma e de mentionat si interfierul – indicator de imporanta majora in ceea ce priveste performanta motorului.

Fiecare echipament in parte utilzeaza motoare electrice cu specificatii exacte, concepute special pentru a oferi o functionare corespunzatoare si sigura. Astfel, acestea se impart in doua categorii principale – a motoarelor de curent continuu si cele de curent alternativ.

Dupa numarul de faze cu care functioneaza curentul, exista motoate monofazate si motoare cu mai multe faze – polifazate.

Ai ramane surprins sa afli cat de multe tipuri de motoare electrice exista si in ce varietate de aplicatii se folosesc. De fapt, prea putine sunt cele care nu le au in dotare. Iata care sunt in mare acestea. Ca recomandare, in caz ca iti este necesar un anumit tip, poti accesa Bmes.ro.

Motoare electrice trifazate – e de preferat sa te orientezi dupa cele oferite de furnizori europeni, respective care sunt capabile sa ofere performante inalte. Pentru a afla de ce este capabil un motor trifazat, poti sa te uiti in tabele ce corespund acestora, din care afli detalii precum grupa de turatii.

Motoare electrice monofazate – urmaresti in alegerea unuia cuplul de pornire (minim 0.6), tipul bobinajului (cel din cupru este o recomandare), dar si aplicatiile carora le sunt destinate. De obicei sunt pentru cele profesionale si prezinta turatii standard. Este necesar sa aiba in dotarea un condensator permanent – acesta se localizeaza de obicei in interiorul unei cutii de borne de plastic.

Motoare cu 2 turatii in gabarite  – acestea au constructii standard, fiind de obicei invelite in carcase de aluminiu cand au gabarit 132 si fonta cand e 160. Daca ai nevoie de un astfel de motor electric, insa cu specificatii personalizate, la bmes.ro ai posibilitatea sa soliciti executarea unuia in gabarit mai mare decat optiunile disponibile in tabelul de pe site.

De altfel, ai posibilitatea si de a opta pentru cele care dispun de protectii superioare diverse sau care sunt in clasa de izolatie H. Bineinteles ca dupa nevoie poti opta pentru un model cu putere mai mare decat cele disponibile, dar si cu turatii mai mici. In cazul in care consideri necesar poti avea in vedere si dotarea lui cu senzori de temperature in bobinaj ori in lagare de rulmenti.

Si astfel lista ce vizeaza clasificarea motoarelor electrice continua. In functie de nevoile pe care le ai, poti accesa bmes.ro pentru o informare complete si o achizitie pe masura.

Leave a Reply

\