DC++ SERVER, HOW TO?

Una dintre cele mai “speciale” probleme atunci cand ai acces la o retea (fie ea si de cartier) este cum sa faci schimb de fisiere cu prietenii. Prima idee care iti vine in minte e sa folosesti filesharing-ul din windows. Numai ca nu e o idee prea buna. Consuma multe resurse si nu poate fi controlat modul in care ceilallti acceseaza fisierele.

Una dintre cele mai folosite tehnologii este protocolul “direct connect”, cel mai des numit “odece”. Direct connect, dupa cum ii spune si numele, este un protocol “peer to peer” pentru “sharuirea” fisierelor in retea. Acesta este compus dintr-un server (numit hub) si clienti.

Pe hub exista o baza de date (o lista) cu toti clientii conectati si cu toate fisierele puse “la share”. Clientii pot cauta in baza de date si se pot conecta intre ei pentru a descarca datele cautate. De asemenea majoritatea clientilor includ si un modul de chat.

Server DC++, how to…?

Server-ul dc++ este in esenta un soft (ca orice alt server) care ruleaza pe o masina din retea. Exista multe asemeanea programe, cele  mai folosite fiind VeriHulb si YnHub. Cum veriHub este implementarea linux si necesita cunostinte IT medii, YnHub este varianta cea mai simpla si mai usor de configurat, fiind perfect pentru o retea de mici dimensiuni.

Pasul 1. Descarcarea -> search pe Gooagal!

Pasul 2. Dezarhivarea si pornirea programului.

Dezarhivarea se face folosind un program gen WinRar. Dupa dezarhivare se executa fisierul YnHub.exe.

Pasul 3. Go to www.co.cc si inregistreaza-ti un domeniu. Al meu e zidanne.co.cc. Apoi intra in panoul de control (pe site, nu in windows) si adauga o inregistrare de tip A catre ip-ul pe care vrei sa ti “serverul”. Eu am folosit o intrare de genu hub.zidanne.co.cc catre ip-ul pe care am serverul (un notebook PII, 400 Mhz, 256 MB RAM (SDR), cu windows xp (Genuine).

Pasul 4 Revenind la pasul 2… Se completeaza datele de baza ale hubului, din sectiunea “Settings”:

Primul lucru pe care se seteaza este adresa hubului – este acel domeniu inregistrat la pasul 3. Se completeaza la “Hub address”. Descrierea este un string scurt… care face ceea ce spune: descrie hubul si il face mai usor de gasit (daca descrierea este aleasa sugestiv -nu-i si cazul meu 😀 ). In functie de hardware-ul folosit se poate seta un numar maxim de useri conectati simultan si, daca este folostit pe pc-ul de zi cu zi, i se poate stabili o prioritate la executie. Dupa ce se modifica totul dupa preferinte/necesitati se salveaza (neaparat) setarile (Save setings now). Din Hub-> Start Hub Hubul poate fi pornit.

Pasul 5 Tuning & Advanced settings

5.1 Redirectionarea conditionata: programul prezinta optiuni de redirectionare, redirectionare declanasata de evenimente ca “hub full”, “ISP nepermis”, daca se acepta numai useri inregistrati, etc.

5.2 Securitarea – Hubul vine securizat by default. Daca “reteaua” cere anumite setari mai speciale ele pot fi gasite in “Security”, respectiv “Security-> Restrictions”

5.2.1 Partea cea mai placuta “Banlist” (“feel the power!” – da’ cu moderatie)

Se pot da ban-uri in functie de nick, IP, domeniu sau se poate restrictiona acesul anumitor clienti (software – de exemplu versiuni vechi de software sau clienti care nu suporta anumite functii – de exemplu descarcarea unui fisier din surse multiple).

5.3 La capitolul “Diverse” (Miscellaneous) intra filtrarea mesajelor in Main Chat (MC) (ex blocarea injuriilor pe main sau a spamului), a celor personale (PM), se pot scoate anumite cuvinte din cautari (de ex teen porn) cu sau fara “pedepsire” ;;).

5.4 Useri

In aceasta sectiune se pot modifica parametrii ce tin de utilizatori. Astfel, se poate stabili ca obligatorie inregistrarea inainte de a intra pe hub, se poate verifica daca userii provin dintr-o retea agreata se poate seta obligativitatea utilizarii unui anumit prefix. De exemplu [RO][Judet][ISP][Nume]. Se mai poate stabili un minim la Share si… un maxim. Asemeni numarul de sloturi.

5.4.1 Profiles – sectiunea in care se pot acorda sau lua privilegii sau se pot adauga sau sterge tipuri de conturi (user, admin, god).

5.4.2 Accounts – aici se gestioneaza userii inregistrati. Activarea inregistrarii se face la “Registred”. Ca de altfel si managementul lor.

5.4.3 ISP/IP – Se pot stabili reguli de conectare, se poate interzice conectarea anumitor clase IP (de ex intr-o retea ce are numai ip private de ex 192.168.0.0/24 se poate bloca orice ip care nu este in aceasta clasa.

Pentru fiecare ISP se pot stabili reguli unice privind Share-ul si Slots.

TO BE CONTINUED…

OR NOT :)))

Leave a Reply

\