Dupa ce principiu functioneaza motoarele electrice monofazate?

Motoarele electrice sunt dispozitivele electromecanice care sunt responsabile de transformarea energiei electrice in energie mecanica, ceea ce stiu deja cei dintre voi care aveti o baza minima de cunostinte in ceea ce le priveste.

Majoritatea motoarelor existente la ora actuala utilizeaza forte electromagnetice pentru a putea realiza functionarea. Asta se intampla prin actionarea care se realizeaza asupra conductorului ce exista in dotarea sistemelor. Cand se afla in camp magnetic, prin acestea trece curentul electric, astfel obtinandu-se rezultatele.

Ce intra in compozitia unui motor electric monofazat?

Indiferent de categoria motorului, ca este acesta monofazat sau trifazat, acesta va avea intotdeauna in componenta un stator si un rotor. Statorul reprezinta partea fixa, iar rotorul pe cea mobila interioara. Portiunea dintre cele doua se numeste intrefier si este insarcinata cu miscarea rotorului in raport cu statorul. Este foarte importanta grosimea acestuia, deoarece constituie fara doar si poate un indicator de performanta insemnat.

Ma voi axa dupa cum am mentionat, pe motoarele electrive monofazate, respectic pe cele care functioneaza in curent alternativ. Oricare ar fi cunostintele pe care le ai despre motoare, te invit sa citesti mai departe ca sa iti faci o idee mai clara cu privire la cele monofazate, la tipul lor, clasificare etc.

Categoria motoarelor electrice monofazate

Vorbim despre categoria ce se utilizeaza indeosebi in aplicatiile casnice, adica in cazul in care un sistem trifazat nu ar fi potrivit. Se pare ca reuseste sa asigure un camp magnetic pusatoriu, care este variabil atat in timp cat si in spatiu un motor electric monofazat.

Desigur ca ar putea fi realizate diverse adaptari la nivelul motoarelor trifazate insa este vorba de prea multa bataie de cap pentru a merita efortul si totodata destul de costisitor. Eventual poate fi utilizat un servomotor asincron monofazat, adica masina de inductie cu doua infasurari care poate asigura campul magnetic invartitor necesar.

Ar fi apreciat acesta datorita rotorului cu rezistenta insemnata care de asemenea favorizeaza o autofranare cu mult mai eficienta in fond, sesizata in momentul in care este anulata tensiunea de pe infasurarea de comanda.

Acest aspect influenteaza eficienta pe care o va avea motorul prin faptul ca un motor cu rezistenta retorica mare va avea puteri reduse in actionarile electrice.

Clasificarea motoarelor electrice monofazate

Diversitatea modelelor existente pe piata impune realizarea unei clasificari. In general le gasesti in doua tipuri – cele care au in componenta un singur condensator si cele care au doua condensatoare. Daca un motor electric monofazat cu un condensator este pentru aplicatiile care nu au nevoie de un cuplu prea mare la pornire, celalalt tip este necesar exact in situatia inversa.

Cea dintai categorie este potrivita pentru aplicatii precum ventilatoare, fierastraie verticale, suflante, pe cand cealalta se gaseste in dotarea de pompe centrifugale, suflante, pompe hidraulice si asa mai departe.

In mare, aceasta clasificare este necesar a fi avuta in vedere in alegerea motorului electric monofazat potrivit in functie de aplicatie. In conditiile in care doresti sa faci o achizitie care sa se plieze exact pe nevoi, intra pe elematis.ro. Gasesti pe acest site o gama variata de produse, la preturi echitabile.

Leave a Reply

\