Iata ce nu stiai despre ochiul uman!

Atunci cand vine vorba despre ochiul uman si despre vedere, precizam faptul ca exista persoane care nu au avut niciodata probleme cu vederea, si care intr-adevar se pot simti persoane norocoase.

Exista insa si foarte multe persoane care sufera de diferite afectiuni ale vederii, cum ar fi miopia de exemplu, iar astfel isi indreapta atentia spre rame ochelari de vedere Polaroid pentru ochelarii care sa le corecteze vederea.

Exista de-asemenea persoane care sunt nevoite sa poarte ochelari de vedere pentru ca sufera de alte afectiuni ale vederii, precum agnitismul sau hipermetropia.

Ei bine, tot atunci cand vine vorba despre ochiul uman si despre vedere, trebuie sa precizam faptul ca exista multe lucruri foarte interesante pe care foarte multi oameni nu le cunosc, asa ca vom discuta in urmatoarele randuri despre aceste lucruri care s-au descoperit in urma mai multor studii si cercetari care au avut loc odata cu trecerea timpului. Iata despre ce este vorba.

  1. Stiai ca ochii tai contin 7 milioane de conuri care te ajuta sa vezi culoarea si detaliile, precum si 100 de milioane de celule numite tije care te ajuta sa vezi mai bine in intuneric.

Pentru a functiona bine, conurile au nevoie de mai multa lumina decat tije. Rodurile nu pot percepe culoarea, doar negru, alb si gri. Cu toate acestea, ele sunt foarte sensibile si ne spun forma unui lucru.

  1. Stiai ca ochiul uman vede doar trei culori?

Retina are trei tipuri de conuri; una este sensibila la culoarea rosie, una este sensibila la culoarea albastra, iar cealalta este sensibila la culoarea verde. Aceste trei conuri lucreaza impreuna pentru a identifica combinatii de unde luminoase care ne ajuta sa vedem milioane de alte culori si nuante.

  1. Anisocoria este o conditie in care pupilele unei persoane nu au aceeasi dimensiune. Poate fi prezent la nastere sau se poate dezvolta in timp, dar este foarte rar. Uneori, persoanele cu aceasta afectiune vor observa ca diferenta de marime este doar temporara si revin la dimensiunile normale din nou.
  2. Orbirea cu culoarea rosu-verde se gaseste in primul rand la barbati. Genele pentru receptorii de culori rosii si verzi se gasesc pe cromozomul X, dintre care barbatii au doar unul. Femeile, pe de alta parte, au doua cromozomi X, iar cea mai puternica dintre cele doua este superioara. Aceasta inseamna ca, chiar daca cineva este defect, o femeie va pastra in continuare o viziune corecta.
  3. Stiai ca ochii incep sa se dezvolte la doar doua saptamani dupa conceptie. Acesta este unul dintre motivele pentru care este atat de important pentru o femeie insarcinata sa aiba grija de corpul ei, astfel incat copilul ei nenascut sa se poata dezvolta in mod corespunzator.

Iata asadar 5 dintre cele mai interesante lucruri despre ochiul uman pe care cel mai probabil nu le cunosteati pana in clipa de fata. Datorita faptului ca oamenii au fost mereu curiosi sa cunoasca foarte multe detalii interesante despre ochi, odata cu trecerea timpului s-au efectuat mai multe studii in acest sens.

Leave a Reply

\