IPHONE 4. THE DADDY IS BACK. AND IS BACK!!

Aseara (pe la 20.00, ora Romaniei) nenea Steve Jobs (SJ) si-a prezentat ultima jucarie la WWDC10. Ca 99,9% din populatia planetei, n-am avut ocazia sa vad prezentarea live. Noroc cu baietii de la Engaged. Au facut o prezenatare pe cinste. Live (text & imagini).

Ce este nou la acest nou smartphone? Cum ar zice poetul “toate-s vechi si noua toate”:

Hardware

Procesorul (SoC-ul) este acelasi de iPad: Apple A4 la 1Ghz.

RAM: 2×128 MB.

Stocare: vine in 2 variante 16GB flash sau 32GB.

Display-ul este… imens (ca rezolutie “doar” 960×640, cu 326 dpi (dots per inch)) – cu ceea ce SJ a denumit “retina display” – dpi-ul este mai mare decat poate percepe ochiul uman (300 dpi).

In felul asta nu se mai vad pixelii pe ecran (interestin, huh?).

LE Se pare ca este o mica eroare in calculu’ lu’ nenea Jobs. Se pare ca rezolutia ochiului e nitel mai mare (daca se tine cont si de curbura). Oricum ecranul pare minunat.

Software

Sistemul de operare este iPhone OS4, pe care Apple l-a denumit iOS 4… Sa vedem act vor plati lu’ Cisco pentru aceasta denumire.. IOS este termenul prin care Cisco isi “striga” sistemul de operare din routere/switch-uri (cine a facut macar CCNA stie despre ce vorbesc).

iOS 4 suporta multitasking, arata bine (cine are iPhone stie ce vorbesc) si e bine reprezentat de aplicatii (majoritatea disponibile in apstore, pe bani (da, stiu rRomania)) – cica ar fi vreo 225.000.

Pe partea de servicii ar fi o gramada de spus:un serviciu de publicitate (asemator Google Ad Words/Sense), un serviciu de VoIP (disponibil deocamdata doar WIFI), aplicatia iMovie va fi disponibila la 5$ (cine a folosit-o pe iMac, stie de ce), filmuletele in 720p putand fi editate din telefon. De asemenea, exista intregrare cu Facebook (foloseste cineva?), aplicatiile de Facebook putand fi accesate direct din tel (necesita cumpararea din appstore).

Pe partea de motoare de cautare a aparut si Bing. Googe este tot pe prima pozitie, urmat de Yahoo.

Preturi

Cu abonament AT&T varianta de 32 GB costa 299$, cea de 16GB, 199$ si 3GS, 8GB ajunge la 99$ (oare cand vom vedea preturile astea si la Orange – cu un abonament normal pentru Romania –  decat sa dau 50E pe un abonament, 24 de luni mai bine… halatu! halatu! cat e halatu?.

Concluzie

Se anunta  o vara frumoasa. iPhaone ridica din nou stacheta. Competitia va trebui fie sa scoata ceva nou (si bun), fie sa scada preturile. Oricum, cine nu-si permite iPhone 4 (ca, de altfel, si subsemnatu’) va putea cumpara telefoane inteligente la preturi mai normale.

Noutati pe 24 iunie.

LE iOS 4 nu va sti multitasking pe 3G. to BAD…

LLE portocaliu, operatorul din .ro care a adus si pana acu’ oficial in rRomania telefoanele produse de Apple a anuntat ca va distribui si iPhone 4. Sper doar ca cei din varf (de la conducere) sa-si dea seama ca 99,9% din romani traiesc cu 200E salariu. Asa ca nu-si pot permite un abonament de 60E pe luna (timp de 2 ani)

Leave a Reply

\