Vile si apartamente, noi si traditionale in acelasi timp

vilaArhitectura neo traditionala inseamna asa cum ii spune si numele ca este traditionala, dar si noua. Acest gen de constructie este arhitectura contemporana care imprumuta din trecut. Cladirile neo traditionale sunt construite folosind materiale moderne cum ar fi vinil si caramida, dar designul cladirii este inspirat de stiluri istorice.

Arhitectura traditionala neo nu copiaza arhitectura istorica. In schimb, cladirile neo traditionale doar sugereaza ideea de trecut, folosind detalii decorative pentru a adauga o aura nostalgica la o structura altfel a zilelor noastre. Caracteristici istorice, precum obloanele si atolurile de vreme rea sunt mai mult ornamentale, fara a indeplini vreo functie practica.

Neo arhitectura traditionala si neo urbanismul

Termenul neo traditional este asociat cu miscarea noul urbanism, cunoscut sub numele traditional de dezvoltare de vecinatate. Cartierele traditionale ale designerilor nou urbanisti se aseamana adesea satelor istorice cu case si magazine grupate impreuna de-a lungul strazilor, aliniate ciudat.
Caracteristicile neo arhitecturii traditionale cuprind: acoperis cu mai multe frontoane complicate sau parapeti, turnuri, cupole si obloane, copertine, paranteze ornamentale, vitralii, ferestre arcuite si ferestre rotunde, plafoane cu relief staniu, candelabre in posturi victoriene.

Incepand cu anii saizeci, cele mai multe case noi construite au fost neo traditionale in design. Constructorii au incorporat detalii dintr-o varietate de traditii istorice, creand acele case care ar putea fi numite neo coloniale, neo victoriene, neo mediteraneene sau, pur si simplu, neo eclectice.

Designul neo traditional este adesea folosit pentru arhitectura comerciala moderna de azi. Tepoti uita chiar si la noi dupa detalii pseudo istorice ale marilor lanturi de magazine si restaurante. Arhitectura neo traditionala este fantezista, se straduieste sa evoce amintiri calde ale unui trecut de basm. Nu este de mirare, atunci, ca parcurile tematice, cum ar fi strada principala din Disney World sunt captusite cu cladiri neo traditionale.
O revenire la metodele “traditionale” nu este doar un fenomen arhitectural. Neo traditionalul si-a crescut importanta in anii optzeci ca reactie la o popularizare a genului muzical in tara. Ca si in restul lumii arhitecturale, “traditional” a devenit ceva comercializabil, care a pierdut imediat orice notiune a unui trecut traditional pentru ca era nou. Poti fi nou si vechi in acelasi timp?

Marii arhitecti apreciaza puterea trecutului. Iar acest lucru poate fi transpus prin proiectarea unui obiect din casa, cum ar fi manerele de usi din sticla din apartamente de vanzare iasi sau intrerupatoarele de lumina cu buton din cea a strabunicului. Aceste detalii importante sunt disponibile la intrerupatoarele moderne de lumina, dar si la obiecte de feronerie care indeplinesc codurile electrice de astazi.

Leave a Reply

\